23.04.2024

ITS sekvensdata er nu publiceret og søgbare i Danmarks Svampeatlas

Som mange faste brugere af Danmarks Svampeatlas ved, har vi de sidste fem år anvendt DNA-sekvensering som et værktøj til at identificere interessante indsamlinger af svampe. Dette har medført at mere end 350 svampearter er blevet tilføjet til tjeklisten over Danmarks svampe, heraf næsten 150 arter af slørhatte, mere end 60 trævlhatte og godt 40 rødblade. Dertil kan tilføjes yderligere en række ubeskrevne arter, hvoraf nogle, hvis alt går vel, vil blive beskrevet i en videnskabelig artikel indenfor det næste års tid. 

De mange sekvensdata er nu tilføjet til de relevante funddata i Danmarks Svampeatlas, og kan fremsøges ved at vælge "fund med DNA sekvenser" allernederst i søgeformularen. Her er et eksempel, i form af en søgning med alle slørhatte med sekvensdata: https://svampe.databasen.org/search/551

Selve sekvensdata findes allernederst på fundsiden, og består af bogstaverne A, C, T og G svarende til de fire baser i DNA. Det siger ikke meget i sig selv men kan bruges til at sammenligne med publicerede DNA sekvensdata i Genbank, Unite og andre internationale databaser der samler den slags data. Knappen blast/Unite giver i princippet mulighed for at lave en sådan sammenligning med data i Unite, men mangler en opdatering.    

Vi er i øjeblikket ved at få analyseret et nyt batch af indsamlinger, som vi med stor spænding forventer at få resultater for i løbet af foråret. Der vil stadig være mulighed for at indsende indsamlinger til sekvensering i 2024, men efter alt at dømme med et mere snævert fokus. Det kommer der mere om inden sæsonen!  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar