04.12.2024

Nu er der uploaded en illustreret nøgle til alle de små bægersvampe, der parasitterer mosser – små orange prikker i slægterne Filicupula, Lamprospora, Neottiella, Octospora & Octosporopsis. Det kræver gode øjne at finde dem, men deres sporer byder i mikroskopet på den ene vilde overraskelse efter den anden.


Her (på engelsk): www.mycokey.com/keys/moss-associated.pdf



17.09.2024

FunDive og Svampeatlas - sekvensering af svampe i 2024

Flittige læser af Svampeforeningens tidsskrift Svampe  har nok bemærket at Danmarks Svampeatlas nu er del af et Europæisk forskningsprojekt FunDive, hvor vi meget gerne vil have jeres bidrag.

Helt konkret drejer det sig om seks forskellige projekter, som alle handler om at anvende DNA sekvensering til at gøre os klogere på Europas svampe, deres diversitet og beskyttelsesbehov. De fem projekter handler om:

  1. Stjernebolde (Geastrum)
  2. Stilkbovister (Tulostoma)
  3. "Most wanted" - diverse sjældne eller dårligt kendte bugsvampe, herunder ager-bovist (Bovista graveolens), kær-støvbold (Lycoperdon caudatum) pindsvine-støvbold (L. echinaceum), hede-støvbold (L. echinaceum), rosa støvbold (L. mammiforme), pælerod-støvbold (L. radicatum) og sand-bruskbold (Scleroderma septentrionale).
  4. Slørhatte, ridderhatte og brunsporede pigsvampe i fyrreskov
  5. Netbladhatte med arter af el
  6. Udvalgte arter af svampe som mangler en type (se detaljer nedenfor)

I alle seks projekter er vi MEGET interesserede i veldokumenterede tørrede indsamlinger, som du enten kan melde ind i Danmarks Svampeatlas (præcis som du plejer) eller via appen PlutoFGo som kan downloades til både iPhone og Androd via de sædvanlige kanaler. Det tørrede materiale kan derefter (forsvarligt emballeret) sendes til Jacob Heilmann-Clausen, Københavns Universitet, Globe instituttet, Universitetsparken 15, bugn 3, 2100 KBH Ø (eller overbringes til mig eller Thomas Læssøe på anden vis)

 Du kan læse mere om de fem øverste projekter her: https://fun-dive.eu/get-involved/current-projects/ eller i seneste nummer af Svampe (se PDF her: https://drive.google.com/file/d/17ssMy3CiGFDbgqJ-KdLjx9YJctdcqTpw/view?usp=drive_link). 

To af projekterne er dog ikke beskrevet i Svampe da de først er lanceret efter deadline, så hold øje med FunDives projekthjemmeside - der kan komme flere projekter allerede i år!  

Det sidstnævnte projekt (nr 6) fortjener lige lidt flere detaljer. Her er pointen at dokumentere svampe som oprindeligt er beskrevet videnskabeligt fra Danmark, men som mangler en såkaldt type-indsamling. Det drejer sig om følgende arter: 

Clavulina cristata kam-troldkølle
Coprinopsis cortinata slør-blækhat
Cortinarius pseudosalor  
Cuphophyllus lacmus gråviolet vokshat
Entoloma xylophilum  
Inocybe griseolilacina lillagrå trævlhat
Lacrymaria pyrotricha ildhåret mørkhat
Lepiota setulosa  
Lepiota subincarnata kødfarvet parasolhat
Lepiota tomentella filtet parasolhat
Lepista sordida liden hekseringshat
Mycenella margaritispora stjernesporet dughat
Omphaliaster asterosporus narrehat
Pluteus cinereofuscus gråbrun skærmhat
Thaxterogaster microspermus småsporet slørhat
Tubaria mimina  
Tulosesus bisporus tosporet blækhat

Der er med andre ord mange muligheder for at bidrage, lige meget om du drager ud i den nærmeste fyrreskov eller går på jagt efter bugsvampe eller dine favoritter på listen ovenfor. Vi er derudover stadig interesserede i indsamlinger af mange andre svampe, fx trævlhatte, men har i øjeblikket ikke ressourcer til at få dem sekvenseret.

God Jagt -på vegne af atlasgruppen!

 

06.09.2024

Nøgler til nogle bægersvampe

Der ligger nu nye nøgler til slægterne skjoldbæger (Scutellinia) og ørelæger (Otidea) på svampeatlas – bare reload siden med links til nøgler, så kommer de frem nederst: http://www.mycokey.com/Bestemmelseshjul/bestemmelseshjulBasiLinks.html

De dækker tempereret Europa og er på engelsk.

26.08.2024

 Op til sæsonen 2024 er det endelig lykkedes at få bogen Danmarks basidiesvampe udgivet. Den udnøgler over 4700 arter af basidiesvampe og er en moppedreng på 872 sider. Køb den hos Svampetryk.



Det betyder imidlertid ikke at vi er færdige med at arbejde på nøglerne.

Dels er der grupper, hvor der stadig komme nye store udredninger af artskomplekser og her vil vi prøve at følge op med nye versioner af nøglerne. Der er fx lige uploaded en ny udgave af nøglen til fluesvampe.

Dels arbejder Thomas Læssøe og Jens H. Petersen på nøgler til de mere iøjnefaldende sæksvampe, se denne nøgle til morkler, stenmorkler og foldhatte. Disse nye nøgler er skrevet på engelsk, så de kræver nok lidt tilvænning. Vi forsøger imidlertid at bruge et let tilgængeligt engelsk og nøglerne er iøvrigt ligesom de tidligere atlasnøgler illustrerede, så man er godt hjulpet :-)

23.04.2024

ITS sekvensdata er nu publiceret og søgbare i Danmarks Svampeatlas

Som mange faste brugere af Danmarks Svampeatlas ved, har vi de sidste fem år anvendt DNA-sekvensering som et værktøj til at identificere interessante indsamlinger af svampe. Dette har medført at mere end 350 svampearter er blevet tilføjet til tjeklisten over Danmarks svampe, heraf næsten 150 arter af slørhatte, mere end 60 trævlhatte og godt 40 rødblade. Dertil kan tilføjes yderligere en række ubeskrevne arter, hvoraf nogle, hvis alt går vel, vil blive beskrevet i en videnskabelig artikel indenfor det næste års tid. 

De mange sekvensdata er nu tilføjet til de relevante funddata i Danmarks Svampeatlas, og kan fremsøges ved at vælge "fund med DNA sekvenser" allernederst i søgeformularen. Her er et eksempel, i form af en søgning med alle slørhatte med sekvensdata: https://svampe.databasen.org/search/551

Selve sekvensdata findes allernederst på fundsiden, og består af bogstaverne A, C, T og G svarende til de fire baser i DNA. Det siger ikke meget i sig selv men kan bruges til at sammenligne med publicerede DNA sekvensdata i Genbank, Unite og andre internationale databaser der samler den slags data. Knappen blast/Unite giver i princippet mulighed for at lave en sådan sammenligning med data i Unite, men mangler en opdatering.    

Vi er i øjeblikket ved at få analyseret et nyt batch af indsamlinger, som vi med stor spænding forventer at få resultater for i løbet af foråret. Der vil stadig være mulighed for at indsende indsamlinger til sekvensering i 2024, men efter alt at dømme med et mere snævert fokus. Det kommer der mere om inden sæsonen!  

01.03.2024

Højsæson for svampejagt i trækronerne

Den overskrift lyder nok lidt underlig, men skal du på svampejagt i wekeenden, så er det oplagt at eftersøge svampe og lav der vokser på tynde grene og kviste i trækronerne højt over skovbunden.

Det kræver blot en meget lang stige, eller at du er smart og kigger efter de mange grene som er blæst ned af vinterens storme eller som er knækket på grund af tung tøsne. På disse grene kan du finde et udvalg af laver og vedboende svampe som typisk danner deres frugtlegemer højt over skovbunden. Det drejer sig bl.a. om kernesvampe, skivesvampe, barksvampe og bævresvampe. Mange af disse er endofytter eller såkaldte hvilende nedbrydere som lever inde i træernes grene mens de stadig er levende, men som først udvikler sig når grenene dør

25.02.2024

Årets vindere!

 

På Svampedagen i går i København, blev årets vindere af konkurrencerne i Danmarks Svampeatlas kåret:
 
Årets slider (flest fund totalt): Jane Nielsen
Årets hitjæger (flest fund af rødlistede arter, med bonus for fund i nye kvadrater: Uffe Harboe Nygaard
Årets højdespringer (flest nye arter på den personlige liste: Mathias Hass
Årets fornyer (flest fund af nye kvadrat-arter): David Boertmann
Årets arkivar (flest gamle fund indtastet: Morten Strandberg
Årets validator (størst indsats for at stemme andre brugeres fund hjem): Karen Poulsen
 
Og sidst, men ikke mindst, årets fund med 78 stemmer, Nordisk gyldenblad (Chrysomphalina chrysophylla) fundet af Jannick Pajhede i Tornby Klitplantage 27 juli. Afstemningen var særligt tæt i år

10.02.2024

Årets Svampefund 2023 - afstemning

 

Tretten svampefund, fjorten findere, inklusiv en trøffelhund! Nominerings-runden er nu ovre og det er på tide at stemme om Danmarks bedste svampefund 2023. Og denne gang kan man stemme på alt fra lyse pletter på åkander, næsten usynlige belægninger på fyrrestubbe og mosparasitter, til kuriøst formede laver, til nye danske poresvampe og flot farvede hatsvampe.

Der er mange gode kandidater, men der er kun plads til én vinder! Som sædvanlig foregår afstemningen ved at man som aktiv bidragyder til Danmarks Svampeatlas kan afgive maksimalt ti point, til et eller flere af de nominerede fund. Man bestemmer helt selv, hvordan man fordeler sine stemmer på de svampe man synes har fortjent det.

Afstemningen foregår ved at sende en e-mail til jheilmann-clausen@sund.ku.dk med sine point. Sidste frist for at afgive stemmer er 19 februar! 

Se hele listen med begrundelser mv her: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1w3l0ggVSYL6SkOBHNHNqpnMWFUTHFOWgIn1YobKxoWs/edit#gid=0):

FundArt (latin)Art (DK navn)
DMS-10341387Rigidoporus cuneatusJapangran-trylleporesvamp
DMS-10359593Chrysomphalina chrysophyllaNordisk gyldenblad
DMS-10408246Dentipellis fragilisPighud
DMS-10359035Faerberia carbonariaKulkantarel
DMS-10412699Helicogloea subardosiaca
DMS-10401349Lamprospora tuberculata
DMS-10382872Leucogaster nudusKammertrøffel
DMS-10340582Mycena cyanorrhizaBlåfodet huesvamp
DMS-10354369Nephromopsis cucullataKræmmerhus-kruslav
DMS-10373037Phlegmacium saginumBrunbæltet slørhat
DMS-10378384Rhamphospora nymphaea
DMS-10402741Stereopsis reidii
DMS-10362137Trametopsis cervinaFrynseporesvamp


28.01.2024

Årets svampefund 2023 - Nominering!

Nominering af Årets Svampefund 2023 Endnu en svampesæson, endnu en perlerække af fantastiske, fascinerende og flotte svampefund. Men hvilket fund var årets bedste? Det er spørgsmålet I skal være med til at svare på. Kåringen af årets svampefund foregår som sædvanligt i to trin: 1) Nominering (sidste frist 5 februar) og 2) Afstemning (frist og regler følger). 

 I nomineringsrunden må alle aktive brugere af Danmarks Svampeatlas nominere TO fund. Maks ét af disse fund må være et man selv har gjort. Nominering sker ved at sende atlasnummer + navn på svamp + eventuel begrundelse per e-mail til jheilmann-clausen@sund.ku.dk (fx: DMS-10356833 – Hyaloperonospora thlaspeos-arvensis – fordi koblingsvampe er undervurderede, og fordi jeg er den eneste der kan udtale navnet korrekt!). 

Er man ikke til koblingsvampe, kan der nævnes en lang række andre spændende svampefund, Fx nordisk gyldenblad og lillarosa rødblad – begge nye for Danmark, japangran-trylleporesvamp ny for Europa, for slet ikke at tale om genfund af pighud og kulkantarel, som har været usete i Danmark i henved 20 år. Derudover kan nævnes en lang række nye danske bladhatte, tyksæksvampe, skivesvampe, hængeskåle , skorstens- og skimmelsvampe og meget andet sjovt. Nedenfor den laange liste over nye DK'er for 2023 (man husk at andre fund også kan nomineres!): 

Bladhatte    
Chrysomphalina chrysophylla (Nordisk Gyldenblad)  DMS-10359593  Tornby Klitplantage
Coprinopsis bellula (art af Blækhat)  DMS-10385294  Vennerslund Sønderskov
Cortinarius claroplaniusculus (art af Slørhat)  DMS-10396927  Hovens Odde
Entoloma lilacinoroseum (rosalilla rødblad)  DMS-10385809  Roden
Inocybe mytiliodora (art af Trævlhat)  DMS-10394720  Furesø Park
Inocybe tabacina  DMS-10368113  Luknam
Mycena cyanorrhiza (Blåfodet Huesvamp)  DMS-10340582  Løjed**
Phlegmacium saginum (art af Slørhat)  DMS-10373037  Nørlund Plantage*?
Psathyrella fimiseda (art af Mørkhat)  DMS-10352695  Hundige Strand**
     
Basidietrøfler    
Leucogaster nudus (kammertrøffel )  DMS-10382872  Højkol Skov*
     
hængeskåle    
Flagelloscypha christinae  DMS-10384508  Alsø Skov
Flagelloscypha fusispora ss P. Smith  DMS-10384470  Alsø skov
     
køllesvampe    
Pterulicium caricis-pendulae (Mosaik-Fjerkølle)  DMS-10370161  Engelsholm Sønderskov*
     
Poresvampe    
Rigidoporus cuneatus  DMS-10341387  Løvehave *?
Trametopsis cervina  DMS-10362137  Sønderskov (Guldborg)*
     
barksvampe    
Lindtneria brevispora  DMS-10384531  Næsset
     
bævre- og tåresvampe    
Helicogloea subardosiaca  DMS-10412699  Assistents Kirkegård (Kbh.)
Dacrymyces fennicus  DMS-10398539  Storhaven (Læsø)
Tremella coppinsii  DMS-10393818  Grubebakke (Torup Klitplantage)
     
Rust-og brandsvampe    
Chrysomyxa ledi var. rhododendri DMS-10353637   
Puccinia commutata  DMS-10355538  Ødsted
Rhamphospora nymphaea  DMS-10378384  Bregninge
     
bægersvampe    
Lamprospora minuta  DMS-10389976  Søllerød Golfklub
Lamprospora rugensis  DMS-10389898  Peberholm
Lamprospora tuberculata  DMS-10401349  Jægersborg Dyrehave
     
skivesvampe    
Arachnopeziza eriobasis  DMS-10384535  Alsø Skov
Fabrella tsugae  DMS-10347529  Mariebjerg Kirkegård
Hyaloscypha japonensis  DMS-10363172  Nordby
Hymenoscyphus reynoutriae  DMS-10407772  Køge sydstrand
Orbilia pseudoaristata  DMS-10349058  Kystagerparken
Rodwayella myricae  DMS-10353305  Stenholt Skov
Sarea coeloplata  DMS-10338858  Gribskov (Kagerup st.)
Unguiculariopsis scoleconectriae nom. prov.  DMS-10352464  Hårup Sande
     
Meldugsvampe    
Erysiphe elevata  DMS-10380497  Balka
Podosphaera ferruginea  DMS-10386584  Randers
Pseudoidium hortensiae  DMS-10379074  Nærum
     
kernesvampe    
Acanthostigma scopulum  DMS-10361996  Nordby
Anthostomella rubicola  DMS-10342802  Mosede Strand
Apiospora hysterina  DMS-10365875  Laveskov
Arnium septosporum  DMS-10408101  Vindekilde
Cercophora scortea  DMS-10359378  Portlandmosen
Juglanconis juglandina  DMS-10343923  Tranegilde
Juglanconis pterocaryae  DMS-10343855  Frederiksberg Have
Lichenochora weillii  DMS-10354145  Universitetsparken
Ophiognomonia melanostyla  DMS-10349706  Nærum
Podospora myriaspora  DMS-10397315  Amager Fælled
Pseudomassaria corni  DMS-10360923  Brobæk Mose
Pseudoophiobolus rosae  DMS-10350485  Assistents Kirkegård
Stilbospora macrosperma  DMS-10406981  Assistents Kirkegård
     
tyksæksvampe    
Abrothallus santessonii  DMS-10410103  Bøgsted Rende
Bryostigma parietinarium  DMS-10409833  Skive Ådal
Bryostroma axillare  DMS-10349926  Lynæs
Dothiora sphaeroides  DMS-10343376  Langkæret
Capronia spinifera  DMS-10349106  Mårup Skov
Didymella proximella  DMS-10355663  Strødam Reservatet
Dothiora sphaerioides  DMS-10343376  Nærum
Morenoina websteri  DMS-10349377  Kongens Lyngby
Leptosphaeria epicarecta  DMS-10355664  Strødam Reservatet
Preussia typharum  DMS-10349077  Åstrup Skov
Protoventuria tetraspora  DMS-10355568  Skagen Klitplantage
Pseudosplanchnonema phorcioides  DMS-10363072  Assistens Kirkegård
Sphaerellothecium cinerascens  DMS-10409938  Dyrhøj Bakker
Sporormiella leporina  DMS-10349529  Åstrup Skov
Stigmidium cladoniicola  DMS-10409941  Dyrhøj Bakker
Wettsteinina niesslii  DMS-10360942  Brobæk Mose
     
Skimmelsvampe    
Anungitopsis pantellariae  DMS-10412929  Nordby (Samsø)
Brachysporium polyseptatum  DMS-10355648  Strødam Reservatet
Camposporium pellucidum  DMS-10408329  Røsnæs Fyr
Chalara cylindrosperma  DMS-10400804  Gribskov
Cryptocline phacidiella  DMS-10350004  Ålsgårde
Cylindrodendrum album  DMS-10358742  Borremose
Gyrothrix podosperma  DMS-10366905  Nekselø
Lichenostigma alpinum  DMS-10409838  Kås Skov
Macgarvieomyces juncicola  DMS-10356635  Navnsø
Milospium lacoizquetae  DMS-10410107  Tingbakke
Slimacomyces monosporus  DMS-10343905  Søllerød
Talpapellis beschiana  DMS-10392942  Lodbjerg Fyr
     
skorstensvampe    
Ascochyta sarmenticia  DMS-10359205  Fælledparken
Ascochyta vitalbicola DMS-10388165  Ydre Nørrebro
Asteromella adeana  DMS-10383966  Høvblege
Boeremia inoxydabilis- DMS-10348243  
Coleophoma oleae  DMS-10347336  Nærum
Cytospora taxi  DMS-10360893  Brobæk Mose
Melanconium castaneae  DMS-10361317  Gyngemosen
Monochaetia cryptomeriae  DMS-10364289  Charlottenlund Slotspark
Phyllosticta hieracii  DMS-10382886  Ålsgårde
Phyllosticta pachysandricola  DMS-10346628  Nærum
Phyllosticta salisburiae  DMS-10359795  Fælledparken
Septoria cruciatae  DMS-10352361  Dråby
Slimacomyces monosporus  DMS-10343905  Søllerød
Stagonospora anglica  DMS-10360938  Brobæk Mose
Stagonospora paludosa  DMS-10360359  Vellerup Sommerby
     
Koblingssvampe m.v.    
Hyaloperonospora thlaspeos-arvensis  DMS-10356833  Svanholm Mark