17.09.2024

FunDive og Svampeatlas - sekvensering af svampe i 2024

Flittige læser af Svampeforeningens tidsskrift Svampe  har nok bemærket at Danmarks Svampeatlas nu er del af et Europæisk forskningsprojekt FunDive, hvor vi meget gerne vil have jeres bidrag.

Helt konkret drejer det sig om seks forskellige projekter, som alle handler om at anvende DNA sekvensering til at gøre os klogere på Europas svampe, deres diversitet og beskyttelsesbehov. De fem projekter handler om:

  1. Stjernebolde (Geastrum)
  2. Stilkbovister (Tulostoma)
  3. "Most wanted" - diverse sjældne eller dårligt kendte bugsvampe, herunder ager-bovist (Bovista graveolens), kær-støvbold (Lycoperdon caudatum) pindsvine-støvbold (L. echinaceum), hede-støvbold (L. echinaceum), rosa støvbold (L. mammiforme), pælerod-støvbold (L. radicatum) og sand-bruskbold (Scleroderma septentrionale).
  4. Slørhatte, ridderhatte og brunsporede pigsvampe i fyrreskov
  5. Netbladhatte med arter af el
  6. Udvalgte arter af svampe som mangler en type (se detaljer nedenfor)

I alle seks projekter er vi MEGET interesserede i veldokumenterede tørrede indsamlinger, som du enten kan melde ind i Danmarks Svampeatlas (præcis som du plejer) eller via appen PlutoFGo som kan downloades til både iPhone og Androd via de sædvanlige kanaler. Det tørrede materiale kan derefter (forsvarligt emballeret) sendes til Jacob Heilmann-Clausen, Københavns Universitet, Globe instituttet, Universitetsparken 15, bugn 3, 2100 KBH Ø (eller overbringes til mig eller Thomas Læssøe på anden vis)

 Du kan læse mere om de fem øverste projekter her: https://fun-dive.eu/get-involved/current-projects/ eller i seneste nummer af Svampe (se PDF her: https://drive.google.com/file/d/17ssMy3CiGFDbgqJ-KdLjx9YJctdcqTpw/view?usp=drive_link). 

To af projekterne er dog ikke beskrevet i Svampe da de først er lanceret efter deadline, så hold øje med FunDives projekthjemmeside - der kan komme flere projekter allerede i år!  

Det sidstnævnte projekt (nr 6) fortjener lige lidt flere detaljer. Her er pointen at dokumentere svampe som oprindeligt er beskrevet videnskabeligt fra Danmark, men som mangler en såkaldt type-indsamling. Det drejer sig om følgende arter: 

Clavulina cristata kam-troldkølle
Coprinopsis cortinata slør-blækhat
Cortinarius pseudosalor  
Cuphophyllus lacmus gråviolet vokshat
Entoloma xylophilum  
Inocybe griseolilacina lillagrå trævlhat
Lacrymaria pyrotricha ildhåret mørkhat
Lepiota setulosa  
Lepiota subincarnata kødfarvet parasolhat
Lepiota tomentella filtet parasolhat
Lepista sordida liden hekseringshat
Mycenella margaritispora stjernesporet dughat
Omphaliaster asterosporus narrehat
Pluteus cinereofuscus gråbrun skærmhat
Thaxterogaster microspermus småsporet slørhat
Tubaria mimina  
Tulosesus bisporus tosporet blækhat

Der er med andre ord mange muligheder for at bidrage, lige meget om du drager ud i den nærmeste fyrreskov eller går på jagt efter bugsvampe eller dine favoritter på listen ovenfor. Vi er derudover stadig interesserede i indsamlinger af mange andre svampe, fx trævlhatte, men har i øjeblikket ikke ressourcer til at få dem sekvenseret.

God Jagt -på vegne af atlasgruppen!

 

06.09.2024

Nøgler til nogle bægersvampe

Der ligger nu nye nøgler til slægterne skjoldbæger (Scutellinia) og ørelæger (Otidea) på svampeatlas – bare reload siden med links til nøgler, så kommer de frem nederst: http://www.mycokey.com/Bestemmelseshjul/bestemmelseshjulBasiLinks.html

De dækker tempereret Europa og er på engelsk.