10.08.2015

Rørhattekaos

Slægten rørhat har i atlassammenhæng hidtil heddet Boletus. Andre har længe delt slægten i to Boletus og Xerocomus, men i atlasset har vi ventet, for det var åbenlyst, at hvis Boletus skulle splittes skulle den splittes i mange slægter, hvis man ville afspejle de enkelte rørhattegruppers slægtskabsforhold. I Nuhn et al. (2013) findes der allersidst i artiklen et strålende oversigtstræ, hvoraf det fremgår, hvordan rørhattene falder i mange men heldigvis nogenlunde forståelige grupper.

Siden denne artikel blev publiceret, er der virkelig kommet gang i splitterierne, og idag har stort set alle artiklens grupper status af slægter. Vi har derfor nu taget springet og indført de nye slægter i Svampeatlas-systemet: Butyriboletus, Caloboletus, Cyanoboletus, Hemileccinum, Hortiboletus, Imleria, Imperator, Neoboletus, Pseudoboletus, Rubroboletus, Suillellus, Xerocomellus og Xerocomus. Kun Karl Johan-gruppens arter hedder stadig Boletus.

Heldigvis har vi ikke pillet ved de danske navne, så man kan stadig finde alle sine gammelkendte rørhatte ved at søge på dansk. Og når vi får det nye website op og køre en gang næste år, vil man også kunne søge på synonymerne.

I sammenhæng med et større bogprojekt har Thomas Læssøe og undertegnede udarbejdet en oversigt over rørhattene med de nye navne samt med midlertidige, uofficielle navne for de nye grupper. 


Oversigten kan I hente her.
Der er også en opdateret atlasnøgle her.

1 kommentar: